LEGUTOLSÓ FRISSÍTÉS 2017.02.01.

Etetés


)
a fehér háromszögre való kattintás után a videó elindul

MAGKEVERÉK:

A szakkereskedésekben, állateledel boltokban, vagy az internetes webáruházakban könnyen találunk kedvenceinknek való magkeveréket, így nem kell bajlódnunk a keverék összeállításával, az összetevők arányának kiszámolásával.
Én személy szerint a Versele-Laga Prestige Premium VAM magkeveréket adom nekik. Ez olyan extra tápanyagokat tartalmaz, amelyekre egy madárnak szüksége van ahhoz, hogy jó kondícióban maradjon, jól szaporodjon és kiváló teljesítményt nyújtson a kiállításokon és versenyeken egyaránt.

Ha a madarak napi elesége nem tartalmaz bizonyos vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, az gyenge tenyészeredményeket és betegségeket eredményezhet. Ez a magkeverék  úgynevezett VAM-pelletekkel van gazdagítva. Ezek az extrudált pelletek nagyon gazdag vitamin- (Vitamin), aminosav- (Amino acids) és ásványi anyag (Minerals) tartalommal rendelkeznek. Ezen kívül frukto-oligoszacharidokat (Florastimul) is tartalmaznak és fehérje-, illetve energiatartalmuk is nagy. A magkeverékekhez osztrigahéjat és tengeri ásványokat is adnak. Ezek biztosítják, hogy az egészséghez nélkülözhetetlen kalcium kellő mennyiségben legyen jelen és hogy a kalcium/foszfor-egyensúly mindig megfelelő legyen. Ezért a Prestige Premium sokkal több mint egyszerű magkeverék.

CSÍRÁZTATOTT MAGVAK

A Gould Amandinát fogságban tartásakor csíráztatott magvakkal érdemes táplálni, mint ahogy azt szabadon is tenné. Erre minden köles fajta színtől függetlenül megfelel. Legfőképp muharmag, fehér és/vagy vörös köles, kanári köles (fénymag) az ideális eledel számára.

 

Sok tenyésztő nagyon szívesen ad madarainak csíráztatott magokat. A sikeres előkészítés (a puhítás és csíráztatás) alatt képződik a csíra a magokban, ami étvágygerjesztő és jótékony hatású a szervezet számára illetve a termékenységet is fokozza. A csíráztatási folyamat alatt a vízzel, a meleggel és az oxigén mennyiségével szabályozhatjuk a biológiai folyamatot. Ezek a tényezők a magok ideális fejlődéséhez szükségesek.

A csírázási folyamatot még amiláz-enzim vagy egyszerű cukor hozzáadásával erősíthetjük. A magas cukortartalom megmagyarázza azt, hogy miért fogyasztják olyan szívesen a madarak ezeket a magokat. De sajnos a cukortartalom nem mindig előnyös, mert így a magok könnyebben penészednek, erjednek ami baktériumok megtelepedéséhez és a magok rothadásához vezet.

A csírázás alatt leszakadt komplett fehérjeláncok szabad aminosavakká és ezek esszenciális aminosavakká alakulnak át, mint például a lizin, ami a fehérjeminőséget javítja. Ezeken a változásokon és a nedvességtartalom növekedésén keresztül gyorsabban emészthető a csíráztatott mag.

Hogyan csiráztassunk?

A sikeres csíráztatáshoz két fontos tényező kell: a víz és a meleg. A csíráztatáshoz mindig speciális, erre a célra kifejlesztett edényt használjunk.

   

A magokat először 6 órán át szobahőmérsékletű vízben áztassuk, ezután hidegen folyó vízben alaposan mossuk át, majd tegyük bele a csíráztató edényünkbe. Nagyon fontos arról gondoskodni, hogy a magok ne érintkezzenek a lecsöpögő vízzel. Nemsokára 1-2 mm hosszú csírák hajtanak, amiket már odaadhatunk a madaraknak. Ne hagyjuk azonban túl nagyra megnőni őket, hiszen a a csíra etetése nem egyenlő a zöld növények etetésével.

Arra figyeljünk, hogy a magokat 6 óránál tovább ne áztassuk a vízben, mert így sok mérgező anyag szabadul fel és elkezdődnek a nem kívánt káros folyamatok. A csíráztatás során olyan higiénikusan dolgozzunk, amennyire lehet. Alaposan mossuk meg a beáztatott magokat és minden használat előtt fertőtlenítsük a csíráztatót.

Hogyan etessük?

Ezeket a csírázott magokat minden madár szívesen fogyasztja. Azonban a magas nedvesség és cukortartalmuk miatt hamar tönkremennek. Ezért ne túl sok csíráztatott magot készítsünk egyszerre, és soha ne adjunk többet egy etetésre, mint amit a madár megeszik.

Ha a csírakeveréknek kellemetlen szaga van, vagy látható valamiféle penészedés, akkor magától értetődik, hogy nem szabad a madárnak adni. Minden etetés után tisztítsuk ki az etetőedényt, és a maradékot dobjuk ki. Ezek a csíráztatott magok nagyon gyorsan emésztődnek ezért ne este, hanem reggel adjuk madarainknak.

Melyik magokat csíráztathatjuk?

Nagyon fontos, hogy csak egészséges ép magvakat csíráztassunk! Ahhoz, hogy egy kiváló táplálékot kapjunk több magból összeállított keveréket célszerű készítenünk. A keverék összeállításánál figyeljünk arra, hogy a madarak szeretettel fogyasszák őket és lehetőleg azonos időben csírázzanak ki. A legegyszerűbb és a legjobb választás, hogy ha előre kevert kész takarmányt használunk. A Prestige magkeverékben például a lehető legjobb csíráztatni való magok vannak, papagájok, kanárik és exóták számára egyaránt.

A lenmag és a napraforgó nem alkalmas a csíráztatásra, ezt ne felejtsük el! Mindkét mag esetében több káros anyag is felszabadulhat, ami kifejezetten ártalmas a madarainknak!

FÜRTÖS KÖLES

A gould amandina szereti még a fürtös kölest, melyet fürtben belógatva tegyünk be neki és azon függeszkedve az összeset képes megenni, nagyon szereti. Főleg a vörös fürtöskölest kedveli a sárgával szemben, mert annak vékonyabb a héja, és könnyebben fel tudja törni. Csak megbízható helyről vegyünk fürtöskölest, az nem lehet se penészes, se dohos!

Ha van otthon hely, magad is megpróbálkozhatsz fürtös vöröskölest ültetni.

 
(saját képek)

Érdemes már márciusban sorba vetni jól előkészített porhanyós talajba. Fontos az öntözés! Amikor már látszik a köles sora, akkor folyamatosan gazolni kell, valamint nem árt egyelni (kiritkítani), ha túl sűrű.

Vitaminkiegészítésként adhatunk nekik tyúkhúrt, madársalátát, egyéb zöldféléket, és almát. A salátát minden esetben  mossuk meg és 1-2 napig hűtőben tároljuk, mielőtt odaadnánk.

FEJES SALÁTAIgen, vagy ne?

IGEN: ha megbízható helyről származik és biztosan nincs permetezve (bio bolt, vagy nagymama kertje és ha megfelelően levelenként szétszedve megmostuk és lecsepegtettük. Fonnyasztani nem kell.

NE: ha primőr, és nagyüzemi, még akkor se, ha otthon levelekre szedve megmossuk, mert a permetszer a salátalevél szöveteibe tud diffundálódni, és azt nem tudjuk mosással eltávolítani. Enyhébb esetekben hasmenést, súlyosabb esetekben pedig elhullást okozhat!!


TYÚKHÚREfemer, azaz rövid tenyészidejű egynyári növény, egyedfejlődése rövid ideig tart. Egy nyár alatt 2-3 nemzedéke is kifejlődhet. Első csírázása után hamar szárba szökken, majd virágzik, termést hoz, majd elpusztul.

Lehetőleg ne út széléről, vagy kutyafuttató mellől szedjük, mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk össze. A madarak nagyon szeretik.

MADÁRSALÁTALehet a kertbe is vetni, de lehet kis műanyag dobozban is kapni. Ugyanaz vonatkozik rá, mint az előbbiekre, azaz alapos mosás, lecsepegtetés, majd összevágás után lehet etetni.

LÁGYELESÉG


Saját madaraimnak a következő lágyeleséget szoktam adni:

 
(saját kép)

Reszelt zeller
(balra fent), sárgarépa (balra lent), madársaláta (jobbra lent) és perle morbide (jobbra fent). Mindezt zsemlemorzsával összekeverve adom nekik.

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK:

Különösen télen, amikor híján vagyunk a zöldeleségnek, és csak a multikban lehet elég drágán primőröket kapni (vigyázat permetezés veszélye!), illetve különösen vedléskor érdemes kiegészítőket használni.

PERLE MORBIDE

A www.ornitalia.com oldalról rendelhető, teljes értékű eledel madaraknak, 2:1 arányban kell vizet hozzáadni, amitől megduzzad, majd a lágyeleségbe kell keverni. Nem penészedik, és szoktatás után a madarak szívesen elfogyasztják. Én kávédarálóval porrá őrlöm és úgy keverem a lágyeleséghez.

(saját kép)

GASTROFERM M+C por 100 gramm
Multivitamin és probiotikum madarak részére.

A Gouldoknak szükségük van normál (azaz nem kórokozó) baktériumokra is, amelyek segítik az emésztést. Hiányában nagyon könnyen hasmenés alakulhat ki.
A
Gastroferm M+C por Enterococcus faecium nevű bélbaktériumokat tartalmaz, a bélflóra stabilizálásával erősíti a madarak természetes immunbázisát, amely biztosítja a normális anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok és mikroelemek felszívódását.

Gastroferm M+C por száraz ennivalóba, lágyeleségbe keverhető és ivóvízben is oldható.

Hatása:
Adagolása során az emésztőrendszer mikroflórája stabilizálódik. A Gastroferm M+C por hatékonyan gátolja a Salmonella megkötődését a bélben és a Clostrídiumok elszaporodását, ezzel az elhalásos bélgyulladás kialakulását. Javul az emésztés hatásfoka és az erőnléti állapot. Csökkennek a stressz helyzetek okozta hatások. Gyógyszerezés után gyors felépülést, tartósabb hatást biztosít és
gátolja a hasmenés kialakulását. Alkalmazásával betegség esetén csökkenthető a felhasznált antibiotikum mennyisége. A teljes értékű vitaminsor biztosítja a minimum igényt a szükséges vitaminokból.

Összetétel:
Szőlőcukor, vitamin premix, tejsavtermelő baktériumok.

Garantált beltartalom / kg:
- A-vitamin (E672):1.250.000 NE
- D3-vitamin (E671): 300.000 NE
- E-vitamin (E307): 2.200 mg
- K3-vitamin (Menadion): 220 mg
- B1-vitamin (Tiamin): 300 mg
- B2-vitamin (Riboflavin): 940 mg
- B6-vitamin (Pyridoxin): 450 mg
- B12-vitamin (Cobalamin): 22 mg
- Pantoten sav: 1.800 mg
- Niacin: 4.500 mg
- Folsav: 100 mg
- Biotin (H-vitamin): 120 mg
- C-vitamin (E300) (Askorbinsav): 40.000 mg

Tejsavbaktériumok:
Enterococcus faecium DSM7134, Lactobacillus plantarum, Pediococcus ac: 1 x tíz a kilencediken CFU / g

Adagolás:

5 gr / 10 liter ivóvízhez vagy késhegynyit a lágyeleségbe keverni

Mindig friss ivóvízbe vagy lágyeleségbe adjuk a napi adagot!

VITAMINOK (a teljesség igénye nélkül)

A vitaminok általában mind ivóvízbe, mind lágyeleségbe keverhetőek, érdemes őket kúraszerűen alkalmazni.

Folyamatos adagolása az éppen nem vedlő madaraknál tollváltást indukálhat!

MUTA-VIT VITAMINKIEGÉSZÍTŐ POR MADARAKNAK


Versele-Laga Oropharma Muta-Vit – Speciális vitaminkészítmény értékes aminosavakkal és extra Biotin tartalommal egzotikus madarak, pintyek, kanárik, kis és nagypapagájok valamint más madarak részére.

Az Orlux Muta-Vit 14 féle vitamint és nyomelemet tartalmaz, kondícionáláshoz és tollváltáshoz. Kiváló vitaminkészítmény a tökéletes tollazathoz, valamint ideális a megtermékenyítés elősegítésére is.
Az általános madáreleségek, magkeverékek önmagukban minőségtől függetlenül, nem tudják biztosítani a madarak számára szükséges vitaminokat és az erőnléthez szükséges kiegészítőket. Vitaminhiányos tünetek felléptekor a madarak veszítenek az aktivitásukból és fogékonyabbá válhatnak egyes betegségekre ill. fertőzésekre is.

Az Orlux Muta-Vit készítménnyel mindez elkerülhető, rendszeres használatával madarai jól kondícionáltak lesznek, a fiókáknak pedig biztosítja az optimális és egészséges növekedést. Különösen ajánlott párzási időszak előtt a megtermékenyülés elősegítéséhez.

Adagolása:
A dobozban található mérőkanállal(1g) egy adagot keverjünk bele kb. 250ml itatóvízbe vagy 100g lágyeleségbe. Tollváltás időszakában heti 3 alkalommal adható, antibiotikus kúra után 5 egymást követő napon. Kedvtelenség, rossz étvágy esetén 1 teljes héten át, kiállítás előtt 5 azt megelőző napon adagoljuk. Mindig friss vízbe keverjük el, a reggeli órákban itassuk! Az elkészített keveréket csak aznapi felhasználásra javasoljuk!

Összetevők/1kg:
A vit. 2 500 000NE, D3 vit. 200 000NE, E vit. 20.000mg, B1 vit. 800mg, B2 vit. 3200mg, B3 vit. 2200mg, B6 vit. 1200mg, Folsav 300mg, B12 vit. 4mg, C vit. 12000mg, K vit. 650mg, Biotin 200mg, Cholin 15000mg, L-Lysine 20000mg, DL-Methionin 30000mg, Zink 5000mg, Mangán 5000mg, Rézszulfát 500mg, Jód 100mg.

GRIT


Versele-Laga Vita Grit Koral 2,5kg

 
Aprószemű kőzúzalék bármely madár számára.

A madarak emésztésében nagy szerepet játszik az úgynevezett örlőgyomor azaz a zúza. E szerv segíti a magvak finomra őrlését, azonban ennek sikeres működéséhez minden madár számára szükség van aprószemű kavicsokra, kavicszúzalékra vagy más kőörleményre.

A Prestige Vita Grit Koral ezen igényeknek megfelelően összeállított tengeri kőzúzalék keverék igen kemény koráldarabokkal kiegészítve, mely minden madár legyen az trópusi pinty, kanári, törpepepagáj, hullámospapagáj, nimfapapagáj vagy más nagypapagáj valamint lágyevők (Lóri, beó) és más díszmadarak számára is nélküLözhetetlen táplálkozást segítő kiegészítő.

Kapható kiszerelés: 2,5kg

Ahonnan én rendelem: www.galambaszkucko.hu Szűcs József. Lehet rám hivatkozni. Postán is elküldi utánvéttel.

ETETÉS SZAPORODÁSKOR

TOJÁS

Költési időszakban, tojásrakás előtt még adhatunk tojásos lágyeleséget a tojónak, de amint elkezdi a kotlást maradjunk a száraz magvaknál. A fiókák kikelését követően újra adhatunk lágyeleséget a madarunknak.

A tojásfehérjével csínján kell bánni, különben májkárosodáshoz és a madár elhullásához vezethet! A tojással való etetés veszélyeiról a betegségek menüpont alatt a májbetegségeknél olvashatsz.Nyugalmi időszakban ne adjunk sok tojást, mert a túlzott fehérjebevitel nagyon megterheli a májat!!!

LISZTKUKAC

Költési időben a szülők a fiókákat rovarokkal is táplálják, egyik legfontosabb táplálék ilyenkor pl.: a lisztkukac, amit webáruházakból nagyobb tételben is vásárolhatunk.
A lisztkukacok nagyon könnyen tarthatók, és ha gondoskodunk róluk, akkor könnyen is szaporíthatók. Így olcsó és jó tápértékű eledele lehet a teknőseinknek mind kukac, mind báb vagy kifejlett lisztbogár (Tenebrio molitor) formájában.

Legelőször is lisztkukacokat kell szereznünk, amellyel elindíthatjuk a kolóniánkat. Ez legegyszerűbben az internetről oldhatjuk meg, ahol kis dobozokban árulják, és postafutárral házhoz is szállítják a  lisztkukacokat.

(A linkre kattintva megnyílik az oldal)

www.chameleonfarm.huwww.taplalekallat.huwww.elesegallat.huEzután egy nagyobb, jól lezárt, de felül lyukacsos edénykét kell szereznünk, amelyet valamilyen sötét, száraz helyen tartsunk. Ennek az aljára tegyünk fűrészport, rá korpát, zabpelyhet végül a tetejére liszt és zsemlemorzsa keverékét. Így elkészített tálba tegyük bele a kiszemelt pácienseket. Hetente egyszer adjunk a tenyészetünknek valamilyen ennivalót (lisztet, korpát, zabpelyhet, száraz kenyérdarabokat stb.). Néhány naponta azért adjunk nekik egy almacsutkát, kis sárgarépát, vagy bármilyen nedvesebb ételt is. Ezután már csak várnunk kell úgy egy fél évet, és a madaraink legnagyobb örömére egy nagy halom lisztkukacunk lesz.

Azonban szólni kell a veszélyekről is. Nagyon kell arra vigyáznunk, hogy a lisztkukacok, de főleg a lisztbogarak nehogy elszabaduljanak a lakásban, mert iszonyatos kár tudnak okozni. Ha egyszer befészkelik magukat a konyhába csak igen nagy áldozatok (minden gabonaféle és hozzá hasonló dolgok kidobálásával) lehet csak megszabadulni tőlük. Én inkább egy kettős védelmi rendszert ajánlok: tehát a kilyuggatott tetejű edény egy nagyobb, kilyuggatott tetejű edénybe rakjuk bele, nehogy véletlenül is kiszabaduljanak belőle.

ETETŐK

Etetővályú

Ügyes megoldás, mivel a vályúban vízszintesen lévő műanyag pálcika alakú osztók megakadályozzák, hogy a madarak könnyen kiszórják a magot.

Önetető
Nagyon ügyes, könnyen tisztítható, és könnyen feltölthető önetető, amelyből a madarak könnyen megtalálják a magot, viszont nehezen szórják ki. Lerakható a földre, de felakasztható a volier tetejére is belülről.