LEGUTOLSÓ FRISSÍTÉS 2017.02.15.


GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK (GYIK)
 
Ebben a menüpontban azokat a kérdésekre adok választ, amelyek a leggyakrabban előfordulnak. A menü folyamatosan bővül, ahogy egyre több kérdés merül fel.
 
Tarthat-e bárki Gould amandinát?
Részben igen, részben nem. Gyakorlatilag bárki tarthat, de csak annak való, aki vállalja azt, hogy rendszeresen ellátja, gondozza és felelős állattartó módjára odafigyel az állatra. Az, akinek csak egy fellángolás az egész, az ne vágjon bele, mert hamar kudarc érheti, és erre ne menjen rá egy állat élete.

Milyen madarat vegyek, hímet, vagy tojót?
Lehetőleg mindkettőt, mert a madár párban érzi jól magát, mivel társas lény. Az olyan kiegészítők, mint a hinta, vagy a tükör, csak pótszer.

Tarthatok-e együtt 2 hímet, vagy 2 tojót, mert nem akarok szaporulatot.
Állata válogatja. Általában jól megférnek egymással az azonos neműek, ha elég tér, élelem és ivóvíz áll rendelkezésükre, de persze ők is szimpátia alapján viselik, vagy nem viselik el a másikat. Csak azért együtt tartani 2 egynemű madarat, hogy ne szaporodjanak, az butaság, mert sokszor a különnemű egyedek sem állnak párba, és nem szaporodnak, ha nem jönnek ki egymással.

Tarthatok-e együtt Gould amandinát egy légtérben (egy háztartásban)  macskával?
NEM! Semmiképpen nem ajánlom! Még abban az esetben sem, ha a macskát egyébként (látszólag) nem érdekli a madár, mert csupán a macska jelenléte a Gould amandinát feszélyezi, sőt be is stresszelhet tőle, olyannyira, hogy besokkol, és elpusztul.


Tarthatom-e együtt a Gould amandinát fürjjel?
Nem! Egyrészt sokkal nagyobb nála, másrészt az amandinát a fürj simán szétveri, így el is pusztul. Volt már rá példa!

Kirakhatom-e a kalitkában tartott madarat a napra napozni?
Csak módjával! Több veszélye is lehet ennek:
- Ha kint felejtjük a madarat, oda tűz a déli nap a kalitkára, és nincs módja elbújni a nap elől, hőgutát kaphat és elpusztulhat.
- Megcsípheti a szúnyog, aminek következtében a lábujja leeshet, illetve egyéb betegségeket szedhet össze.
- Ha az amandinát észreveszi a szarka, vagy a mátyásmadár, odarepülhet, és szó szerint kiránthatja a kalitkából a rácson keresztül és el is viheti.

Kell-e minden nap takarítani a kalitkát?
Nem szükséges, sőt a madarakat a túl gyakori takarítás zavarhatja. Természetesen a takarítás gyakorisága függ a kalitka méretétől, és a benne élő madarak számától is. Hetente célszerű megcsinálni.

Tehetek-e forgácsot a madarak alá?
Alomként inkább sima homokot, vagy térkőhomokot javasolok. Ez utóbbi 25 kilós kiszerelésben kapható bármely barkácsáruházban 7-800 forint körüli áron, míg a pár kilós kiszerelésű "illatosított" stb. homokért akár 1000 forintot is elkérhetnek! Nem mindegy.

Szeret-e fürdeni a Gould amandina?
Igen! Érdemes neki a kalitkán kívülre műanyag fürdetőt felakasztani, amit szívesen fog használni. Ha szennyezett a víz, mindenképpen cseréljük ki újra!

Kell-e minden nap cserélni az itatóban a vizet?
Érdemes. Attól, hogy nem itta meg, az még nem jelenti azt, hogy nem kell kicserélni. Ők is jobban szeretik a friss vizet, mint az esetleg több napja állottat. A nyári nagy melegben, 30 fok felett szükséges akár naponta többször is cserélni a vizet.

Rengeteg magot kiszórnak Addig nem kapnak enni, amíg a földről meg nem ették a kiszórt magokat.
Nem szabad! Való igaz, hogy válogatnak, és sok magot kiszórnak, de ha nem adunk neki elég ennivalót, elpusztulhat. Érdemes olyan etetőt használni, amiből nem tudja kiszórni a magot. Az olasz madaras oldalakon lehet például találni ilyet vacation feeder (seed hopper) néven. Mind a kalitkán kívülre, mind belülre fel lehet akasztani. érdemes belülre, mert egyrészt így nem foglal helyet, másrészt ráülve nem tudják ürülékükkel beszennyezni.


Kell-e az amandinának vitamin kiegészítés?
Mindenképpen. Ezt lehet az ivóvízbe, vagy a lágyeleségre szórva is odaadni nekik. Érdemes olyan por alakú vitaminkészítményt adni, amiben probiotikum is van, amely a normál bélflórát alkotó baktériumokból áll.

Kell-e a Gould amandinának jód kiegészítés?
Igen, különben fakó lesz a tollazata, illetve kikopaszodik. Lehet kapni vízben oldódó formában.

Ki kell-e engedni a madarakat a kalitkából a szobába repülni?
Ki lehet engedni, de előtte tegyük meg az óvintézkedéseket:
- ajtót, ablakot zárjuk be
- szellőzőket takarjuk le
- függönyt húzzuk el, nehogy az ablaknak repülve összetörjék magukat
- a padlóra tegyünk újságpapírt, hogy a madarak ne szennyezzék be az ürülékükkel a szobát

Egy ilyen reptetés nem öt percig tart. Nem kiengedni nehéz őket, hanem megfogni. Ha kellő gyakorisággal kijárhatnak, akkor meg fogják szokni, sőt arra is tanítás nélkül rájönnek, hogy hogyan kell visszamenni a kalitkába. Ha nem tudjuk megfogni őket, akkor várjuk meg, amíg leszállnak, majd oltsuk le a villanyt, hogy teljesen sötét legyen, így nem látnak semmit, és így könnyen és stresszmentesen meg lehet őket fogni.

A tojó Gould amandina az általa tojt tojást feltöri, és megeszi. Mi lehet az oka?
Kálciumhiány. Célszerű vagy vízben oldódó por alakú készítményt a vizébe adni, eleségbe keverni,vagy szépiát (tintahal váza) a rácsok közé akasztani.

           
                   tintahal         tintahal váza      szépiatartó

Jó szolgálatot tehet a főtt tojás héjja apróra törve és az eleségbe keverve.
Az igazi tojásokat műtojásra cserélhetjük, hogy ezzel elvegyük a madár kedvét a további tojásfeltörésről.műtojások

A szülők 5 letojt tojást 6 nap kotlás után otthagyták, volt amit ki is szórtak. Mi az oka?
- Lehet, hogy fiatal, és tapasztalatlan a pár. Ez a gond általában a következő próbálkozáskor magától megoldódik.
- Túl sok lágyeleséget kaptak, amitől "beindultak" és új fészket akarnak rakni
- Valami, vagy valaki megzavarta őket költés közben. Ne felejtsük, hogy az odút csak akkor szabad kinyitni és a költést ellenőrizni, amikor mind a 2 szülő kint van az odúból.

A szülők a frissen kikelt fiókákat kiszórták. Mi az oka? Mi ilyenkor a teendő?
- Lehet, hogy fiatal, és tapasztalatlan a pár. Ez a gond általában a következő próbálkozáskor magától megoldódik.
- Túl sok lágyeleséget kaptak, amitől "beindultak" és új fészket akarnak rakni
- Valami, vagy valaki megzavarta őket költés közben. Ne felejtsük, hogy az odút csak akkor szabad kinyitni és a költést ellenőrizni, amikor mind a 2 szülő kint van az odúból.
- Ha van japáni sirályka, akkor próbáljuk meg alá tenni, ha van olyan gould amandina pár, aminek szintén napos fiókái vannak, próbáljuk meg becsempészni alájuk, vagy próbáljuk meg felnevelni magunk.

A tojó üldözi a hímet, miközben az odúban lévő tojások kihűltek.
Sajnos előfordul ilyen, meg lehet próbálni a hímet kivenni, a tojó ilyenkor megnyugszik, és visszaül a tojásokra. Kérdés az, hogy a fiókákat fel  tudja-e majd egyedül nevelni.

 A tojó csak gubbaszt a kalitka alján, nem eszik, nem iszik. Mi a teendőm?
Mindenképpen vigyük állatorvoshoz. Célszerű gyűjteni tőle bélsármintát egy kis műanyag dobozba, ha hasmenése van, azt odaadni az állatorvosnak, hogy tenyésztesse ki a laboratóriumban, hogy milyen kórokozók (baktériumok, gombák, stb.) vannak benne. A baktériumtenyésztésre minimum 3 napot várni kell, a gombára sokkal többet! Ha nem tudunk azonnal állatorvoshoz menni, akkor a madarat mindenképpen különítsük el a többi, tüneteket nem mutató társaitól, a külön kalitkát az egyik oldalon világítsuk meg egy egyszerú kislámpával, mert azért gubbaszt, azért borzolja fel a tollait, mert beteg, és mert fázik.
Tojó esetében gondolni kell a tojásretencióra is! (lásd alább!)

Mi az a tojásretenció?
Tojásretencióról akkor beszélünk, amikor a tojó nem tudja megtojni a tojást, mert pl.: túl nagyra sikeredett. Ilyenkor a földön gubbaszt és szemmel láthatóan erőlködik, illetve ha nagyon elfáradt, akkor csak piheg a földön. A tojót meleg helyre (melegítő lámpa alá) kell tenni, a kloákát egy csepp olajjal meg kell sikosítani, hogy könnyebben kicsússzon a tojás.

Kell-e vágni a Gouldok karmait, és ha igen, milyen gyakran?
Igen, szükséges. Hetente, havonta ellenőrizzük, hogy milyen hosszú a karom, és szükség esetén körömollóval kurtítsuk meg. Vigyázzunk, hogy az érbe ne vágjunk bele. Gyakorisága attól függ, hogy a karom milyen gyorsan nő, illetve milyen gyorsan koptatja. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük segítséget állatorvosunktól.

 


Kell-e vágni a Gouldok csőrét, és ha igen, milyen gyakran?
Igen, szükséges. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy az alsó, vagy a felső káva túlnő. Ilyenkor körömollóval a megfelelő méretre vágjuk vissza, ellenkező esetben a csőr olyannyira túlnő, hogy a madár nem képes enni. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük segítséget állatorvosunktól.Miért nem lehet elhozni a kismadarat, mielőtt kiszíneződne?

Azért, mert a helyváltoztatás miatti stresszhatás hatására megáll a vedlés, és akár fél-egy évet is várhat a színeződés, mire nagy nehezen befejeződik. Tapasztalatból mondom, ezért adok oda csak teljesen kiszíneződött madarat!

Mennyi salátát kell egy nap adni nekik?
A salátával vigyázni kell, mert permetezik, és amíg embernéll maximum hasmenés lesz belőle, addig a madaraknál végzetes lehet. Érdemes tyúkhúrt szedni, megmosni, lecsöpögtetve, összevágva odaadni nekik. Lehetőleg ne legyen kutyapisis, és ne a forgalmas út széléről szedjük, ahol a kipufogó gáz szennyezi. Hetente 1-2-szer kapjanak belőle. Ha túl sokat, és túl sokszor kapnak, hasmenést okozhat!

Minden nap cserélgetni kell az ételt, például az egyik nap salátát a másik nap lágyeleséget adok, vagy az étrendjük ettől felborulna?
Ha túl gyakran kapnak lágyeleséget, akkor az hasmenést okozhat. Magot kell minden nap adni.

Hogy oldjuk meg azt, hogy ha elutazunk és a Gouldokat itthon hagyjuk? Vagy lehet magunkkal vinni?

A Gouldokat nem szabad egy napnál tovább otthon hagyni, mert a vizet minden nap cserélni kell. Hiába van előttük sok víz, ha állott, már nem isszák meg szívesen. Érdemes valakit megkérni, hogy menjen fel minden nap etetni és itatni, vagy oda kell arra az időre adni olyan embernek olyan helyre, akiben megbízik az ember, hogy gondozni fogja őket. Ha az ember 2 hétre megy el, és lehet vinni madarat, akkor azt is lehet, de ezek a madarak stresszérzékenyek, annyira nem szeretik az utazást.

Taníthatóak nagyjából?
Nem nagyon. Akkor nem félnek az embertől, a fióka koruktól az ember nevelte fel őket. Ilyenkor visszasszállnak az ember vállára, de olyan kunsztokat, mint amit egy papagájnak meg lehet tanítani, ne várjunk tőlük.

Honnan lehet a legjobb kalitkát beszerezni?
Szerintem az a legjobb kalitka (volier), amit az ember maga csinál. Négyszögletű legyen, és 3 ajtó legyen rajta. Egy az odúnak, egy a fürdetőnek, és egy azért, hogy be lehessen nyúlni a kalitkába, ha például az ember meg akarja fogni őket. Az összes volieremet én magam csináltam. Lásd az "Ahogy én csinálom" menüpont.

Nem repülnek neki az üvegnek?
DE SAJNOS IGEN, EZÉRT A FÜGGÖNYT EL KELL HÚZNI, KÜLÖNBEN OLYAN ERŐVEL CSAPÓDIK NEKI, HOGY AZONNAL EL IS PUSZTULHAT.

Naponta egyszer elegendő etetni?
Igen, kivéve, ha egy kalitkában sok madár van, de úgy is lehet, hogy ilyenkor az ember több etetőt tesz be és akkor elég megint csak egyszer naponta etetni.

Két Gould Amandina hamar összeszokik?
Egyedfüggő. Általában ha ellenkező nemű, akkor nem szokott gond lenni.