LEGUTOLSÓ FRISSÍTÉS 2018.03.04.


MEGELŐZÉS, GYÓGYKEZELÉS    Sokan kérdezték, hogy adott betegségtünet esetén milyen gyógyszert használjanak. Nos ez nem is olyan egyszerű kérdés. A madarász ismerősök zöme vidéki, és rendszerint telefonon, vagy emailben keresnek meg. Sem a  madarat, sem annak semmilyen produktumát (vér, bélsár, kaparék stb.) nem látom, így lehetetlen diagnózist mondani.
    Az élelmesebb tenyésztők (állatorvosi) szakkönyveket bújnak megfelelő szakismeret hiányában (tisztelet a kivételnek), és úgy gondolják, hogy ha egy képen felismerni vélik  saját madaraik betegség tüneteit, akkor biztosan ugyanúgy kell kezelni, mint ahogy az adott könyvben az le van írva, pedig ez nem így van!!
    A pontos diagzis felállításához mindenképpen laborvizsgálat szükséges. Ha a madárnak például hasmenése van, akkor a következőket tegyük:

FEL KELL ISMERNI A BETEGSÉG TÜNETEIT:

A beteg madár - gubbaszt
                         - felborzolja a tollát (a toll között megrekedt levegő
                            hőszigetel)
                         - a fejét a hát tollai közé dugja
                         - nem eszik, nem iszik
                         - sokszor a rúdra sem tud felülni, csak a földön ugrál
                         - bélsártól szennyezett a tolla, a cloaca környéke
                         - tapintással a mellcsontról az ott megtapadó izmok
                           lesorvadnak, ezért a mellcsonti taraj érezhető
                         - a madár rettenetesen könnyűvé válik
                        - a bélsár híg, a normáltól eltérő színű, esetleg kifejezetten bűzös

MI A TEENDŐ?

- A beteg madarat helyezzük karanténba, azaz különítsük el a többi madártól, nehogy megfertőzze a többieket. Ha eddig volierben volt, akkor helyezzük kisebb kalitkába, a beteg madár úgysem repked, csak gubbaszt. Az etetőt és az itatót elérhető közelségbe tegyük, az ülőrúd mellé.

- Ha felborzolja a tollát, akkor a madarat mindenképpen melegítsük!


(kép Bugsworld)

A kalitka egyik felét egy hagyományos izzóval felszerelt kis asztali lámpával, vagy a képen látható lámpával világítsuk meg. Ez nemcsak fényt, hanem elég hőt ad a madárnak. Ha szüksége van a melegre, akkor úgyis a lámpa alá fog húzódni. Minden betegségre egyöntetűen jó hatással van az egyöntetű meleg. A beteg madár hőigénye magasabb. Biztosítsunk számukra 29-32 fok közötti hőmérsékletet. A kalitka egyik felét takarjuk le takaróval, hogy a meleg ne szökjön el. A beteg madárnál a nap 24 órájában égjen a lámpa, azaz még éjjel is! Ha este kikapcsoljuk a lápát, reggelre a madár a kezdeti sikerek ellenére elpusztulhat a megfelelő meleg hiányában! A lámpázás nemcsak a melegítés miatt fontos, hanem azért is, hogy este is tudjon enni.

- Nedvdús gyümölcsöt ilyenkor nem adunk, mert a legtöbb gyógyszert ivóvízben szoktuk adagolni és ilyenkor minden más folyadékbeviteli forrást meg kell szüntetni. A legyengült madár szívesebben eszi a csíráztatott magvakat, mert könnyebben fel tudja törni, és meg tudja enni.

- Megfázás esetén kamillateás inhallálás segít, ami a nyálkahártyák kiszáradását is megelőzi.

- Az aljzatot vegyük ki, és tegyünk egy műanyag zacskót, vagy nylont alulra, hogy így felfoghassuk a bélsarat, amit egy kis műanyag dobozkában vigyünk el állatorvosunkhoz, hogy küldje azt be állatorvosi laborba tenyésztés végett. A tenyésztés térítésköteles, azaz fizetni kell érte. A tenyésztés ideje minimum 3 nap. Ennyi idő kell minimum ahhoz, hogy a mintából megfelelő táptalajon kinőjenek a baktériumtelepek.


Escherichia coli baktérium tenyészet petricsészében, agaron

- A labor nemcsak a kórokozó(k) nevét mondja meg, hanem az ellene hatásos antibiotikum nevét is, aminek alapján az állatorvos felírja a megfelelő gyógyszert.

A HANGSÚLY AZONBAN A MEGELŐZÉSEN VAN!

Fontos, hogy ne az égő házat oltsuk, hanem előzzük meg a tüzet, azaz a betegséget.

  
Hogy lehet ezt elérni?

- Fontos a megfelelő higiénia betartása, a gyakori takarítás, fertőtlenítés, ami érintse a padlózatot, ha csempézett az oldalfal, akkor azt is, a kalitka rácsait, az etetőket az itatókat az ülőrudakat és az odukat is. A felületek és a padlózat fertőtlenítésére megfelelőek a kereskedelemben kapható fertőtlenítőszerek, mint pl.: Flóraszept, Domestos, Sanytol, stb.


- Gondoskodjunk a megfelelő szellőzésról, amivel elsősorban a légúti betegégek kialakulását és tovaterjedését akadályozza meg.

- Az ivóvizet savanyítsuk le, ugyanis a pH csökkentésével a vírusok és baktériumot életét és szaporodását antibiotikum NÉLKÜL  is megakadályozhatjuk. Erre jó készítmény az

Acidomid oldat díszmadaraknak. Interneten, Szlovákiából rendelhető.
www.benefeed.hu

 

Hatékonyan gátolja a baktériumok, gombák és kokcidiák szaporodását
Az ACIDOMID® egy modern koncepciós termék, amely nemcsak a  kórokozó baktériumok szaporodása ellen hatásos, de kiválóan gátolja a sejten belüli paraziták, mint pl. a kokcidia fejlődését és szaporodását is. Az ACIDOMID® azonban nem gyógyszer, nem tartalmaz kokcidiosztatikumokat  tehát nem hagy nyomokat a szervezetben.

Az ACIDOMID® tartalmazza az emésztés szempontjából fontos összes szerves savat. A szerves savak savanyítják az ivóvizet és ezzel egyidejűleg konzerválják és stabilizálják is. Így jelentősen korlátozott a kórokozó baktériumok és gombák nem kívánatos fejlődése az ivóvízben, itatókban és az ivóvízrendszerben. A szerves savak könnyen emészthetők és a szervezetben energiaforrásként szolgálnak. A szerves savak továbbá csökkentik a emésztőrendszeri problémákat, és elősegítik a fehérjék emésztését.

Az ACIDOMID® a természetes anyagoknak köszönhetően csökkenti a sejten belüli paraziták (pl.: a kokcidia) szaporodását. A maximális hatás elérése érdekében azonban szükséges folyamatosan az itatóvízbe adagolni, mindig amikor azt cseréljük. 

Aa ACIDOMID® a maga nemében olyan egyedülálló termék a piacon, amely  kiegyensúlyozott mértékben elektrolitikus anyagokat is tartalmaz, amelyek serkentik a termék aktív összetevőinek hatását. Az elektrolitok gyorsítják az aktív anyagoknak a sejtbe való hatékonyabb átjutását a sejtfalon keresztül.

 

Összetétel:

  • Ásványi sók, elektrolitok
  • hangyasav, propionsav, tejsav, ecetsav, citromsav, ...
  • vitaminok
  • növényi kivonat
  • kezelt ivóvíz

 

Adagolás:

Egész évben adagolandó 1 liter itatóvízhez 10 ml mennyiségben. Az első 2-3 nap ajánlott a teljes adag felét adni (0,5 % tehát 1 liter itatóvízhez 5 ml-t).

A készítmény minden BENEFEED® márkájú termékkel kombinálható és egyidejűleg használható.

 

Száraz, hűvös helyen az eredeti lezárt üvegben tárolandó. Megnyitása után fokozatosan felhasználandó, a terméket hosszú ideig nem célszerű tárolni. Az időnként fellépő üledékképződés természetes jelenség és nem minőségi hiba.

- Adjunk probiotikumot az eleséghez, vagy az ivóvízhez, ami erősíti a madár egyébként is legyengült szervezetét. Ilyen készítmény például a


Lactiferm M+C por
.


Kiegészítő takarmány, probiotikum C-vitaminnal szárnyasok részére.

ÖSSZETÉTEL:  

Szőlőcukor: 90 %,

Tejsavtermelő baktériumok koncentrátuma: 8 %
(Enterococcus Faecium (E1708), Lactobacillus plantarum, Pediococcus ac.)
Vitamin premix

JAVALLAT:  

Hasmenések megelőzésére,az egészséges bélműködés fenntartására, stresszhatások kivédésére, antibiotikum adás után a gyógyszerfelhasználás jelentős mérséklésére, az elhullás csökkentésére.

ADAGOLÁS: 3-5 g / 10 liter ivóvízhez

TÁROLÁS: 2-8 C között

KISZERELÉS: 100 g-os zacskó

Állatgyógyszertárban kapható, nem receptköteles..


  Folyt. köv.