LEGUTOLSÓ FRISSÍTÉS 2017.02.01.


SZAPORODÁSUK

A gouldok szaporítása nem egyszerű, még ha annak is hangzik. Volt aki azt mondta nekem, hogy "azért kér 2 hím madarat, mert nem szeretné, ha pár héten belül tele lenne a szoba kis Gould amandinákkal". (A Gould nem olyan, mint az egér, a macska, vagy a nyúl.) Istenem, milyen optimista (és lássuk be tudatlan) kezdő! Nem akarok prejudikálni, de hát egy kezdő ezt honnan is tudhatná. Nem olyan egyszerű ez. Majd 20 évnyi tenyésztői és állatorvosi tapasztalat birtokában is azt tudom mondani, hogy sokszor szerencse kérdése, hogy adott pár mikor és hogyan teljesít. Még abban az esetben is, ha egyébként szakmailag mindent megtettünk azért, hogy a madarak sikeresen szaporodjanak (megfelelő elhelyezés, étrend, nyugalom biztosítása, megfelelő tenyészállatok összerakása stb.). Ugyanaz a pár egyik alkalommal (pl.: nagy meleg miatt) csupa terméketlen tojást rak, míg a hűvösebb beálltával minden rendben lesz.

Az esetleges kezdeti kudarcok ne szegjék kedvünket. Legközelebb biztosan sikerülni fog. Kitartás!

A PÁROK ÖSSZEVÁLOGATÁSA

A sikeres tenyésztés alapja a megfelelő pár kiválasztása. Ez nagy körültekintést igényel. A tenyésztésre szánt madár legyen fiatal, egészséges, és jó kondícióban lévő egyed. Beteg, legyengült, vagy satnya madarat nem szabad és nem is érdemes tenyészállatnak megvenni. Ha sikerült a kiválasztás, ez még csak a mi szempontunk, de hogy ez a két madár el fogja-e fogadni egymást, az egyáltalán nem biztos. Meg kell engedni nekik, hogy ők válasszanak maguknak párt (ez egy több tucat - több száz madarat tartó tenyészetben nem gond). A tenyésztők, így én is egy hímhez 2 tojót teszek be, majd felteszem az odút, és várok. Ha a pár kiválasztotta egymást, azaz elkezdik a behelyezett fűszálakat hordani, akkor a harmadik, hoppon maradt egyedet a kalitkából el kell távolítani, és neki egy másik párt kell keresni.


Egy gönyörű sárga Gould tenyészpár


Gyönyörű saját hímek.

KÉZBŐL PÁROZTATÁS

Ennek a módszernek az a lényege, hogy nem a madarak választják ki egymást, hanem a tenyésztő rak össze 2 madarat.
Előnye, hogy bizonyos színkombinációk elérése érdekében olyan egyedeket tudunk így párosítani, amelyek egyébként talán nem jönnének össze, de így rá vannak kényszerítve az egymással való párosodásra.
Hátránya pedig az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy valóban el fogják fogadni egymást.


RANDOM PÁROZTATÁS

Nagy tömegben együtt tartott madaraknál spontán módon kialakulnak a párok csupán a szimpátia alapján.
Előnye, hogy a madarak biztosabban költenek, hiszen maguk választottak párt, és stabilabban nevelnek utódokat.
Hátránya
pedig az, hogy nem feltétlenül lehet ellenőrizni, hogy ne testvérek, vagy egymással szoros rokonságban lévő madarak párosodjanak.

UDVARLÁS


A hím halk hangon, a fejét előreszegve, az ágon fel-le ugrálva udvarol a tojónak. Nagyon mókás látvány.

                   )
a fehér háromszögre való kattintás után a videó elindulFÉSZEKRAKÁS ÉS KÖLTÉS


ODÚ

A Gould amandina a természetben fák sötét odvában költ.MILYEN LEGYEN AZ ODÚ ÉS MILYEN NE?

Ne felejtsük el, hogy a fészekodúban mind a 2 szülőnek, mind a kicsiknek (akár 5-6 darabnak is) egyszerre el kell férnie!
A jó odú - tágas
               - téglalap alakú
               - kerek nem túl nagy a bebújónyílás
               - kívülre akasztható (így nem veszünk el teret a volierből)
               - és így könnyen ellenőrizhető
             

NE! Kicsi, nem ellenőrizhető, és csak belülre lehet feltenni.
CSAK SZÜKSÉG ESETÉN!
Kicsi, és túl nagy a bejárat. Ha a madár megijed, kiugrik, és könnyen kiránthatja mind a kicsiket mind a tojásokat.

Ha ideális fészekodút akarunk számukra biztosítani, akkor a következő fajtákat javaslom:
 


Költéshez legjobb egy kerek bebújónyílással rendelkező, rétegelt falemezből készült, 15 x 15 x 20 cm-es téglalap alakú fűszálakkal kibélelt odú. Pintyodú nem jó, mert ha a madár megijed, a pintyodúból nagyon könnyen kiránthatja mind a tojásokat, mind a frissen kikelt fiókákat.

NE FELEJTSÜK EL, HOGY AZ ODUBAN MAJD NEMCSAK A SZÜLŐKNEK, HANEM A FIÓKÁKNAK (NÉHA AKÁR 6 DARABNAK IS) EL KELL FÉRNIE. EZ ÍGY MÁR 8 MADÁR, ÉS ENNYINEK MÁR HELY KELL!


FÉSZEKANYAG

Alapja legyen széna, amit tömör csésze alakúvá nyomkodunk, nehogy elvesszen benne a tojás, plusz legbelülre tehetünk pl.: kókuszrostot.

az olasz sisalfibre oldalán sok ilyen fészekanyagot lehet találni, amit itthon egyáltalán nem. (www.sisalfibre.it)

http://www.sisalfibre.it/?page_id=210#!prettyPhoto

TOJÁSOK

A tojó egy alkalommal maximum 9 db fehér színű tojást rak. Ha ennél többet találunk, akkor az valószínűleg több egymás utáni fészkelésből származik.


          
Frissen lerakott tojások.                 5. napon már lehet lámpázni.Olyan vékony a tojás héjja, hogy nemcsak a dobogó szívet, hanem a legapróbb ereket is látni lehet. Ahogy nő az embrió, úgy átvilágítva egyre sötétebb lesz a tojás, az inkubációs idő végén csaknem feketének tűnik. A tojás tompa végén látható légkamra is egyre nagyobb lesz. A tojó és a hím is forgatja a tojást, amire szükség is van (ellentétben a hüllőtojásokkal, mert ott nincs jégzsinór, ami a tojás sárgáját rögzítené, ezért azt tilos forgatni.)

     
Kelőfélben.                      Mesterséges keltetőben kikelt fióka.Frissen kikelt kicsik, valamint négy sötétebb termékeny és egy sárgás terméketlen tojás.
 
a fehér háromszögre való kattintás után a videó elindul

A költés 3-4 lerakott tojás után kezdődik el, de előfordul, hogy kivárja az utolsó tojást is. A költési idő általában 18 nap. Kelés előtt már mind a két szülő a fészekben tartózkodik. Ilyenkor egyáltalán nem szabad őket zavarni.
Csak akkor szabad ellenőrizni a fészekaljat, ha mindketten (önként) kijöttek a fészekből, különben könnyen otthagyhatják az egész fészekaljat, mind a tojások, mind a fiókák kihűlnek és elpusztulnak!
A hím és a tojó is üli a tojásokat, és a fiókákat a kikelés utáni 5-6. napig.

Kotlás alatt ne adjunk lágyeleséget, mert ez újabb fészkelésre ösztönzi a párt, és képesek arra is, hogy a már meglévő tojásokat kidobálják, vagy a tojásokat új fűszálakkal takarják be, majd arra újabb tojásokat rakjanak. A várható kelés előtt 1-2 nappal adjunk csak lágyeleséget.

Kelés után a szülők a tojáshéjat azonnal elfogyasztják.

a fehér háromszögre való kattintás után a videó elindul


A szülők által megetetett kicsik begye majd kidagad a sok magtól. (Saját képek)

  
A kicsik érdekessége, hogy a csőr 2 oldalán 2-2 (összesen négy) kékesfehéren irizáló papilla található.

Ezeknek a papilláknak az a funkciója, hogy segítsék a szülőket abban, hogy az odú sötétjében megtalálják a fiókák száját. Ennek hiányában a kicsik etetés híján éhenpusztulnak. Ha olyan madár fiókája kerülne a fészekbe, aminek nincs ilyen papillája, szintén hasonlóképpen jár. A papillák a fészek elhagyását követően még egy darabig megvannak, majd rövid időn belül teljes egészében nyomtalanul eltűnnek.

Már a kicsik bőrszíne alapján lehet sejteni a mindenkori toll színét.


Pár naposan.                          8 naposan. (Saját képek)

A pigmentáció sötét volta miatt ezek a kicsik vagy kékek, vagy zöldek lesznek.
(Zöldek lettek végül.)


A pigmentek világosak, ők sárgák lettek.Ő pedig fehér lesz. (albínó piros szemekkel)

GYŰRŰZÉS

A gyűrű feladata a madár és a tenyésztő egyedi azonosítása. Betűket és számokat tartalmaz. Pl.: H50  180 17  60 a következőt jelenti:

H - Magyarország
50 - a madáregyesület azonosító száma
180 - az egyesületi tag sorszáma az egyesületen belül
17 - az évet, amikor ki lett adva a gyűrű, jelen esetben 2017-ös évet
60 - a madár hányadikként lett meggyűrűzve az adott évben, azaz ő a hatvanadik meggyűrűzött madár, ha a tenyésztő az 1-es sorszámtól növekvő sorrendben rakta fel a gyűrűket a kikelt madarakra.

Minden évben más színű zárt fémgyűrűt adnak ki. Az idei (2017-es) színe a kék.

A C.O.M. által elfogadott Gyűrűszínek:  2009 - 2017

2009  lila
2010  narancs
2011  sötétkék
2012  vörös
2013  fekete

2014  zöld
2015  lila
2016 narancs
2017 kék


Lehet egyedi feliratot is kérni a gyűrűre, ha a tenyésztő nem egyesületi tag. A gyűrűk színe évenként változik, azaz minden évben más és más színű gyűrűt adnak ki, így már ránézésre is megállapítható a gyűrű színe alapján az évjárat.

Alapvetően nyílt és zárt gyűrűt különböztetünk meg.

A nyílt gyűrű lényege, hogy egyszerűen kinyitható, a madár lábára bármikor felhelyezhető, és ujjunkkal összecsippentve rögzíthető. Előnye, hogy bármely életkorban feltehető, hátránya, hogy elvesztheti.A zárt gyűrű értelemszerűen zárt, azt csak meghatározott időben lehet felhelyezni, előnye viszont, hogy az állat élete végéig stabilan fent van.


Én a jobb lábra rakom a gyűrűt.       &nbs